На прага на новата година - огромни задръствания в Пловдив.

Причината не е само в затворени за основен  ремонт възлови булеварди, но и във все по-големия брой коли.

 

Рeмонтите на ключови булварди и монтирането на така наречените умни светофари, буквално затапиха града отвсякъде. Светофарите още не са синхронизирани и всеки свети в свой ритъм.

За последната година в Пловдив са регистрирани нови 10 000 автомобила. Така на всеки трети пловдивчанин се пада по една кола.

 

„Имаме 136 000 автомобила само в Пловдив, имаме още толкова в околните населени места, които ежеседмично посещават Пловдив, което само по себе си означава, че не е възможно да бъдат осигурини паркместа”, каза кметът на града Иван Тотев.

Задръстванията са през целия ден по всички булеварди. Шофьорите в града се шегуват, че дългият престой на светофарите е перфектен момент да преосмислиш живота си.

Най-потърпевши от тапите са хората, които ползват такси. Дългият престой на светофарите прави сметката доста по-голяма.

За да накара пловдивчани да оставят автомобилите, градската управа планира да увеличи с 50 процента такса синя зона. Така вместо левче за час,ще се плаща лев и петдесет.

Според общинари единственият вариант хората да се качат на градския транспорт е вдигане на данъка за колите.

„В българските градове ние виждаме автомобили, които са над 15 годишни и те плащат 7-8 лева данък и никаква сила няма, която да те накара да намериш алтернативна форма на придвижване”, каза Тотев.

Едва ли обаче ще има скок в данъка. И така задръстванията в Пловдив ще станат част от нормалното всекидневие като във всеки голям град.