Пироман унищожава парк „Хисарлъка” в Кюстендил. Само за няколко дни пожарникарите са гасили седем огнища на територията на лесопарка.

Първият пожар е регистриран преди около 20 дни, когато изгорели първите декари иглолистна гора в парка над Кюстендил. От тогава огнеборците се отзовали на още 6 сигнала за пожари. Засегнатите площи са над 8 декара.

По думите на главният експерт лесничей Анелия Алексова щетите са нанесени на около 80-годишна иглолистна гора. „Има вероятност засегнатата дървесина да изсъхне и да се наложи изсичането на тези дървета”, предупреди Алексова.

За да предотвратят унищожаването на парка, община Кюстендил и полицията създават съвместни патрули и започват обиколки.

„След като започнаха умишлените палежи в лесопарк „Хисарлъка”, съвместно с полицията организирахме патрулни двойки, които обхождат парка, пътеката на здравето, беседките, където се събират гражданите вечерно време, когато е по-прохладно”, обясни Емилиян Йорданов от Общинската охрана.

Оказва се, че пожарите са предизвиквани умишлено, от 19-годишен младеж. Пироманът е открит и разпитан. Предстои прокуратурата да му повдигне обвинение. А за сигурността на лесопарка и туристите в него, ще бъдат монтирани камери.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов увери, че всеки от натоварените участъци в парка ще бъде щателно проверяван от патрулите. „Надяваме се и със засиленото внимание на нашите съграждани да има резултат”, допълни той.

Кметът на Кюстендил обмисля и предложение до МВР за създаване на доброволни отряди, които да имат правомощия да задържат нарушители до идването на органите на полицията.