Петгодишният Валентин Анастасов изнесе Богоявленския кръст от ледените води на река Тунджа в Калофер. Той бе най-малкия участник в ритуала и според традицията в подбалканския град той трябва да върне разпятието на свещениците, предаде БТА.

Малкият Вальо участва за втора поредна година заедно с баща си, който е военнослужещ в 61-ва Стрямска механизирана бригада и с дядо си, потомствени калоферци. На излизане от ледените води Валентин си пожела да бъде здрав и годината да бъде по-успешна за него.

По традиция участниците в мъжкото хоро навлязоха в реката облечени с народни носии и с народната песен „Залюбила е Василка" под съпровода на гайди и тъпан.

Очакваното разцепление в Калофер все пак се случи – местните изчакаха да приключи първото хоро, след което във водите на Тунджа влязоха калоферци. Според местните все по-големият медиен интерес към традиционното мъжко хоро и растящият брой гости, които се включват в него, без да познават достатъчно добре обреда, развалят традицията, на която местните държат много.