Пчелари спряха хеликоптери, пръскащи срещу заразен дерматит. По думите им препаратът е опасен.

Самолетите, ангажирани с третирането срещу комари, разнасящи болестта заразен дерматит, не успяха да излетят от селскостопанското летище от Гоце Делчев. Пчелари от целия Пирински край се събраха в знак на протест. Според тях третирането е изключително опасно за пчелите. Стигна се до напрежение между собствениците на пчелни кошери и представители на Агенцията по храните.

В 5 ч. сутринта пчеларите са на място, пилотите също. Собствениците на кошери не разрешиха излитането, защото препаратът срещу комарите убива пчелите им и вреди на меда.

„Ами само на меда ли, ами то житото не е прибрано, зеленчукопроизводството, вие какво мислите, че ще ядем, отрова”, категорична е Росица Спасова.

Обвинения се изсипаха върху представители на Агенцията по храните заради закъснялото ваксиниране на кравите, което налага пръскането.

„Взехме ваксината и веднага почнахме да ваксинираме. Но има процедура докато се вземе тази ваксина, защото тя се произвежда в Южна Африка”, посочва д-р Александър Григоров от Агенцията по храните.

Пчеларите се позовават на закона за пчеларството, който забранява пръскането по време на медосбор, както и задължителното отстояние от 800 м. от пчелините.

„Имаме тяхното уверение, че едва ли не като пръска пилота и като види пчелин ще спре, което нас не ни удовлетворява”, коментира общинският съветник Салих Буковян.

Д-р Григоров допълва, че опасност за пчелите има когато има летеж, а ако са затворени не е опасно.

В същото време само в района на Гоце Делчев вече има 800 заразени с дерматит и убити животни. Затова животновъдите настояват пръскането да продължи.

Протестът продължава и утре, а от полицията съобщиха, че няма да допуснат пчеларите в района. Така пръскането би трябвало да продължи.