Протест затвори за кратко пътя за Гърция при Банско днес следобед. Недоволството е причинено от факта, че зимният курорт ще посрещне и този сезон с един кабинков лифт, докато хотелиерите и местният бизнес смятат, че има нужда от разширяване.

Работещото в момента съоръжение извозва по 2000 души на час, но местните смятат, че това не е достатъчно и се стига до ситуация хиляди хора да чакат с часове и така се губят туристите, които очакват обслужване на европейско ниво.

Банскалии поискаха да бъде приет актуализиран вариант на Плана за управление на парк „Пирин” и изграждане на втора кабинкова линия в ски зона Банско.

Според Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България" искането за втори кабинков лифт е с цел отклоняване на вниманиято от реалните намерения. Още повече, че проект за лифт не е обсъждан: „Цялата тази кампания за това – ето ние искаме втори лифт се иска всъщност унищожението на националния парк. Нека да погледнем какво искат. 60% от парка ще може да бъде изсичан и застрояване на 7 хиляди хектара. Там няма втори лифт, там има застрояване на 7 хиляди хектара”.

Протестиращите контрират, че първо трябва да се даде възможност да постъпи инвестиционно намерение за строителството на втора кабинка, след което ще се премине през ОВОС.

Кметът Георги Икономов заяви, че е поискал изменение на сега действащия план, за да може да започне работата по втория лифт.

"Когато се допусне, това инвестиционно предложение да бъде обект на всички екологични оценки, както винаги съм повтарял, ако то мине през тези екологични оценки и всичко е наред, ще вървим напред, ако мине и се каже, че е вредно за нашата природа, няма да го правим. Точка.", подчерта той.