Аварията с парното в столицата е отстранена, твърдят от дружеството, но само някои абонати ще получат обезщетение, обявиха от столичната топлофикация.

В „Люлин” и „Надежда” домакинствата няма да получат обезщетение, защото в тези квартали аварията е била овладяна по-бързо. Всички в източните квартали, които една седмица живееха на студ, ще бъдат компенсирани.

Аварията повдигна и въпроса за състоянието на топлопреносната мрежа. Много от тръбите не са добре изолирани и топлината от тях се губи.

Компенсации

„Топлофикация” ще компенсира само абонатите в източните райони и то без да се съобразява дали парното е липсвало изцяло, прекъсвало е или само е било намалено. Няма нужда хората да подават заявления:

„Това обезщетение ще бъде под формата на намаляване на сметката за месец февруари”, обясни директорът Георги Беловски.

Лоши тръби

Компанията твърди, че ламаринената обшивка на тръбите се крадяла. За скрап.

От комисията регулатор обявиха, че част от загубите по топлопреносната мрежа, които се счетат като обосновани, влизат в цената на топлото, което потребителите плащат.

А енергийни ексеперти предупредиха, че подобни съоръжения крият и други рискове. „При охлаждане на тези участъци при свръх ниски температури кавито имахме напоследък възниква крехкост в стените на метала и много по-голям риск от спуквания”, посочи Иван Хиновски.

„Топлофикация” предвижда тази година да подмени 22 километра тръби. Според експертите са нужни повече инвестиции. Понякога обаче не липсата на пари, а интензивните ремонти в София и строежът на метрото не позволяват и Топлофикация подменя старите тръби.

За изминалата година  дружеството е подновило едва 9 километра тръби. А регистрираните аварии са над 1000.