Паметникът на Асеневци във Велико Търново отново беше изрисуван, след като само преди няколко дни доброволци го почистиха от предновогодишна „акция с боя”.

Графити с черна и червена боя, надписи с черна боя на черен фон, както и сини кръгове с неясно послание покриват монумента.

По-късно през деня заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков обяви, че около паметника ще бъдат поставени видеонаблюдение и осветление. По думите му, това са част от засилените охранителни мерки, които общинската администрация предприема съвместно с Районното полицейско управление в старата столица, срещу зачестилите вандалски прояви върху паметника.

В края на миналата година община Велико Търново излезе с позиция срещу предишната „вандалска проява”. „Подобен акт на вандализъм спрямо паметниците, част от културно-историческото наследство на града ни и държавата, са неприемливи във всичките им форми”, обявиха от местната управа.

От пресцентъра на ОД на МВР съобщиха, че работата на полицията по издирването на извършителите продължава, но информация няма да бъде оповестявана до приключване на разследването.

В ранния следобед доброволци отново запретнаха ръкави да почистят паметника. Само през миналата година за отстраняването на вандалски прояви общината е похарчила над 470 000 лева. Максималната глоба от 10 000 лева за посегателство върху национален обект все още не е наложена на никого.

Паметникът на Асеневци е дело на българския скулптор Крум Дамянов. Издигнат е през 1985 година в чест на 800 години от въстанието на Асен и Петър.