В Националната гимназия за древни езици и култури отново възникна напрежение. Десетки родители и ученици излязоха на мирен протест пред училището.

Исканията им са училището да се върне в ремонтираната сграда в квартал „Модерно предградие”. Миналата седмица министърът на културата Петър Стоянович реши гимназията да остане на Женския пазар в сградата на 13-то училище.

Казусът с ремонта и местенето на училището възникна, след като ремонта на сградата в „Модерно предградие" не приключи навреме за началото на учебната година. Така повечето преподаватели и част от учениците в Класическата гимназия поискаха да останат за постоянно в сградата до Женския пазар.

Други ученици и родители обаче настояват училището да се върне в „Модерно предградие".

„Искаме да се върнат в старата сграда, тук условията са меко казано неподходящи”, посочи Красимира, която е родител на ученик в НГДЕК. „Искам да кажа, че чистосърдечно се притеснявам за живота на децата си тук”, допълни друг родител – Юлия.

„Много често идваме тук рано сутрин и няма ток. В общи линии в някой часове се е налагало дори учителката да вика, за да знаем кой е в час и кой не е в час. Нямаме никаква възможност за писане”, обясни дванайсетокласникът Раден.

„Не виждам защо при положение, че имаме една сграда като слънце, трябва да седим тук и да се боим нещо да не ни падне на главата”, допълни ученичката Антония.

Докато част от родителите смятат, че условията в сегашната сграда са лоши, министърът на културата ги определя като достатъчно добри, за да може да продължи обучението там тази зима.