Конституционният съд (КС) отмени наложената през 2009 г. забрана за продажба на празни парцели в столичния Студентски град. Решението е взето единодушно и всичките 12 съдии са били на мнение, че то погазва неприкосновеността на частната собственост, пише "Труд".

Хората ще могат да продават и купуват парцели в Студентския град, 3 дни след като решението на КС бъде публикувано в Държавен вестник. По закон това трябва да стане до 2 седмици.

Забраната е за разпореждане с незастроени земи, но до голяма степен доведе до замразяване на строителството в района, защото собствениците не можеха да продават парцелите си на инвеститори. Тя беше наложена от парламента, след като анкетна комисия установи, че през годините масово неправомерно са реституирани държавни имоти в района. Както и че в разрез със закона държавни парцели са били атакувани като общински, а след това продавани на частници. Така градчето бе застроено с барове и дискотеки.

Повод за инициативата на парламента беше убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. Той беше пребит до смърт на 5 декември 2008 г. и младежи излязоха на протести срещу застрояването на района със заведения. Тримата подсъдими за смъртта на Балтов наскоро получиха присъди по 18 години затвор на втора инстанция.

Според КС правото на собственост може да бъде ограничавано само със закон, а не с обикновено решение на парламента. Съдиите твърдят още, че с мораториума е нарушен принципът на правовата държава и са засегнати права на хора, които съвсем законно притежават имоти в Студентския град.

В решението на парламента от 2009 г. има поставени задачи към Министерството на образованието и областния управител на София. Те най-общо са да заведат дела срещу неправомерно възстановените на частни собственици имоти и да изземат тези, които неправилно са обявени за общински. Според източници на "Труд" няма нито едно заведено подобно дело. От областната управа обясниха, че е нужно време, за да проверят какво е било предприето. Телефонът на предишния областен Данаил Кирилов (ГЕРБ) бе изключен. От Министерството на образованието казаха, че делата за имоти са задача на строителното министерство.

Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев приветства отмяната на мораториума. "Това ще помогне и на хората, чиито процедури за уреждане на сметки по регулация, касаещи трасета на улици, не могат да приключат вече 5 г.", заяви той.