На 1 декември ще се гледа делото за влаковата катастрофа край Калояновец, реши Окръжният съд в Стара Загора. Насроченото за днес заседание по реда на съкратено следствие, поискано от защитата, бе отложено заради внесени искания за събиране на допълнителни доказателства, което прави недопустимо разглеждане на делото по искания ред, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

За заседанието на първи декември ще бъдат призовани всички 50 свидетели и 18-те вещи лица, а делото ще се гледа по общия ред.

Обвинението срещу машиниста Христо Тиляшев е, че на 12 юли 2014 година е допуснал нарушение на закона за железопътния транспорт, като е управлявал влаковата композиция със скорост 106 километра в час при разрешена такава до 40 км в час. В резултат на това нарушение е настъпила железопътната катастрофа, при която е загинал колегата на Тиляшев - Венко Тодоров, и са причинени телесни повреди на четирима души. Ако бъде признат за виновен, Тиляшев може да получи от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Защитник на машиниста е адвокат Хари Харалампиев, който в аванс заяви, че ще се опита да докаже, че причина за катастрофата е техническа, а не човешка грешка. Досъдебното производство по делото е от 19 тома.