Откриха тялото на второто дете, отнесено от водите на река Янтра край Велико Търново, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Претърсването продължи цяла нощ. Трупът беше намерен около 8:30 часа от търновски водолази на 2-3 метра дълбочина недалеч от мястото, където вчера бе намерен и неговият приятел - на 20-30 метра от мястото, където влезли да се къпят.

Търсенето беше затруднено поради силното течение на реката. Нa мecтa, дълбoчинaтa дocтигa 4 метра, има клони, наноси и тиня.

Началникът на пожарната в старопрестолния град Красимир Кръстев посочи, че в търсенето са ангажирани екипи от Търново, Горна Оряховица и Пловдив.

Вчера бе открито тялото на другото изчезнало дете.

Зa изчeзвaнeтo нa двeтe мoмчeтa бe cъoбщeнo в cъбoтa oкoлo 14 чaca oт техен връстник. Tpимaтa млaдeжи излeзли oт Дoмa зa дeцa лишeни oт poдитeлcки гpижи и oтишли дa ce къпят в peкaтa.

Инцидентът изправи в остър спор институциите и Сдружението на сираците в България, които гарантират правна подкрепа за близките на удавените деца.

Пропускателният режим в дома е проформа, твърдят от Сдружението на сираците.

„Това, за което настоявам, е госпожа Росица Димитрова - директор в дирекция „Социално подпомагане", г-н Жоро Ковачев, едни и същи са, както и директорката на дома категорично да напуснат, и прокуратурата да си свърши работата", посочи председателят на сдружението Слави Михайлов.

Служителите отрекоха да имат каквато и да е вина.

„Имаме разписан инструктаж. Имаме забрана. Имаме заповед издадена на 9-и юни за неползване на водоеми. Проведени са много разговори с тях в тази насока”, отбеляза Ганка Григорова, директор на Дома за деца "Пеньо и Мария Велкови".

"Не съм намерила основание да кажа, че някой не е спазил това, което трябва да прави като задължение", коментира Росица Димитрова, директор на "Социално подпомагане" в община Велико Търново.

Пред камерата на bTV Мариета Гъркова от отдела за закрила на детето в града посочи, че през почивните дни в дома остават ограничен брой възпитатели, които се налага и да приготвят храната. Изчезналите момчета също помагали в кухнята.

"Не смятаме, че има виновни. За съжаление, такива трагични инциденти се случват не само деца от институции", каза Анжела Досева от агенцията за социално подпомагане. Тя посочи, че в дома ще бъде извършена проверка.

Румен Маринов е баща на 15-годишния Мартин, едно от момчетата, които влизат и не излизат от реката. Съдът отнема и трите му деца преди две години. Тогава той и съпругата му са обвинени, че са търгували с тях преотстъпвайки ги на англичанин - педофил. „Това страдание стига ли ни?! Един път ни ги отнеха. Отнеха ни правата. А сега как ни ги връщат?! Нали Закрила на децата, нали трябва да се закрилят децата, нали държавата трябва да ги закриля”, подчерта той.

В дома за деца е и големият му син. По време на инцидента с брат му заработвал, пренасяйки дърва.

Външните проверки на дома, който е одобрен за закриване от 1 юли, вече са в ход. След тази дата децата ще бъдат преместени с етаж по-нагоре, но ще се водят ползватели на Център за настаняване от семеен тип.         

Доставчикът на социалната услуга - община Велико Търново, планира децата да бъдат окончателно изведени от сградата до една година. Предвижда се част от тях да бъдат върнати в семейна среда при роднини или близки.