Кметът на община Септември Марин Рачев беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 250 хил. лв., предаде кореспондент на bTV.

При обиск в дома му в нощното шкафче на кмета са намерени копия от справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г. Справките касаят региона, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Снимка: Райна Зайкова

Освен кмета с повдигнато обвинение за документни престъпления е и служител на общината.

При обиските са намерени листи, на които имало написани въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на арести и полицейска акция.

Освен това разследващите намерили и тефтер, в който били записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината.

Назначена е експертиза на справките на ДАНС, които по думите на Гешев не са с гриф „секретно”, но били за служебно ползване.

Марин Рачев напусна ареста под овациите на събралите се негови подръжници. Подкрепящите кмета изкараха няколко часа пред районното, след като по-рано сутринта се вдигнаха на протест в негова защита. 

Рачев има 10 дни да внесе гаранцията, но заяви, че ще обжалва, тъй като била твърде голяма. 

Длъжностно лице от общината е съдействало за източване на пари от сметките на Септември към 14-те фирми, свързани с кмета, обявиха от прокуратурата.

„Една е фирмата, която е ремонтирала всички пътища и е била негова собственост, преди да стане кмет, в момента се управлява от негова братовчедка, но там са изключително драстични случаите на безстопанственост, и то умишлена, защото има случай за ремонт на улица, която уж е 400 метра, а тя е 200”, поясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.  

Рачев беше задържан след спецакция на прокуратурата вчера. Според разследването Рачев е ощетил общината с 13 млн. лв., които са усвоени от 14 фирми, собственост на негови роднини и близки.