Над 10-километрова е колоната от ТИР-ове на турска територия, преди граничен пункт „Лесово”. Някои от шофьорите, между които и много българи чакат 3-4 дни, за да преминат границата.

Превозвачите обвиняват за проблема българските митничари. На българска територия всичко изглежда нормално. От другата страна на границата обаче краят на опашката не се вижда.

„Колегите преди мен се бяха наредили на седмия километър, когато са дошли предишната вечер, и минаха преди 3 часа – 60 часа престой на границата. Турските митничари си работят, българските – не”, коментира Илин Петров

От българската страна всеки камион минавал през скенер, което бавело колоната с часове, твърдят шофьори. Чакащите имат обяснение – акцията на ДАНС преди седмица.

„Такива са ни съмненията, това мислим с колегите. поради причината, че са ги хванали заради рушветите и сега си го изкарват на нас, шофьорите, защото сме единствената жертва. Няма на кого да си изкарат”, допълва Илин.

„Разни слухове се носят, че нашите митничари не работят. Явно има нещо, свързано с миналата седмица и по някакъв начин си го изкарват на нас. От цялата работа страдаме ние”, казва и Красимир Стоев.

Тези, които вече са минали границата, са на същото мнение. „Отмъщение на това, което се е случило събота срещу неделя, властите какво са направили. Това показва на мен – ако не си мълчите, това ви чака”, коментира Венко Рачев.

От Агенция „Митници” твърдят, че на ГКПП „Лесово” няма технически проблем, а отстранените от работа митничари са заменени с други. Обясняват опашките със засилен митнически контрол.

Опашка от тирове от Турция има и на границата при Капъкуле - Капитан Андреево. Колоната е дълга близо 26 км и стига след Одрин. Български шофьори  чакат повече от два дни да минат границата.

От Агенция "Митници" съобщиха, че са изпратени долнитено екипи, които да помогнат за обработването на камионите и на двата гранични пункта Лесово и Капитан Андреево