Още холандски националисти ще посетят границата ни до месец. Това твърди Петър Низамов – Перата, който се е срещнал с Татяна Фестерлинг след нейното посещение на българо-турската граница.

Националистите са били на територията на Община Средец. Прокуратурата там обяви, че ще проучи визитата им.

След визитата си Татяна Фестерлинг се е срещнала с Перата, който организираше доброволчески отряди по границата и връзваше мигранти със „свински опашки”. В момента Перата е под домашен арест.

Според Петър Низамов Фестерлинг е прекарала няколко дни в страната ни, като е проверила положението по границата. „Видя, че границата е един разграден двор. Видя, че турските граничари са настъпили с 500 метра в българска територия и обикалят с автомати”, допълва Петър Низамов.

Отрядите се увеличават

Стотици българи участват в доброволческите отряди по границата. Според Иво Борисов, който редовно патрулира, те не задържат бежанци, а само сигнализират на властите. „Ежедневно се вливат доста хора и патрулите се увеличават, защото хората виждат неадекватното отношение на българското правителство и на цяла Европа”, допълва той.

От Българския Хелзинкски комитет апелираха да се проверят отрядите, с които се е срещала холандката Татяна Фестерлинг и дали те са законни. „Ако тя е дошла тук с подобни намерения и даже е участвала в подобни дейности, тя трябва да бъде разпитана от българските органи”, допълва Красимир Кънев, председател на БХК.

Визитата на Фестерлинг у нас породи тежки дебати в холандския парламент. 

Холандските депутати се възмутиха и нарекоха групата „частна криминална армия”. Те поискаха холандското Министерство на вътрешните работи да поясни дали има как да забранят на Вагенсфелд да пътува извън територията на страната.