Собственикът на опасните отпадъци от Панагюрище Стоян Митов ще обжалва актовете на регионалната екоинспекция. Той все още търси склад, където да премести химикалите и смята, че срещу него е в ход атака.

Бизнесменът смята сигнала за елемент от дълга съдебна битка за единствената у нас инсталация и концесия за извличане на мед от отпадъка от хвостохранилището над Златица, на стойност 28 милиона евро.

„Просто ме забавят унищожават ми всички средства (…) сега дори да намеря склад и да го лицензирам,  след тази атака излизам най-големият престъпник в България”, заяви той.

И в момента фабриката, за която са били предназначени химикалите, не работи. Митов няма достъп до нея и се налага всички химикали, предвидени за работата й, да бъдат складирани някъде. Така попадат в Панагюрище.

Снимка: bTV

„Не са опасни, те не са отпадъци. Всички тези химикали увиснаха във въздуха и единственият начин да бъдат съхранени беше да ги складирам в Панагюрище”, обяснява Митов.

Докато не бъде намерен склад, химикалите ще стоят в камионите на паркинг.

„Транспортирането на опасни отпадъци има строг регламент, строг режим на контрол и ако той е нарушен, отново отива в сферата на криминалното”, заяви екоминистърът Нено Димов пред bTV.

Собственикът твърди, че най-късно до понеделник ще намери законен склад.