Снимки във „Фейсбук”,на които се вижда как работници полагат стиропор на оградата на Пловдивския затвор, предизвикаха бурни реакции в интернет пространството. Повиха се много коментари, сред тях – и подозрения, че се „усвояват” средства.

Управата на затвора отрече да полага топлоизолация на оградата. Слагането на стиропор се правело,за да се предпази рушащата се ограда от влагата.

„От влагата с течение на времето и другите метеорологични условия, разбира се, виждате в какво състояние. Стига се дотам, че се рушат самите тухли (…) Ако не бъдат взети мерки и не бъде укрепена тази стена, не бъде спряна влагата, във всеки един момент подронването на тухлите ще доведе до срутването на тези стени”, заяви директорът Божил Иванов.

Той подчерта, че при инцидент ще бъде държан отговорен.

Работниците полагат стиропор с дебелина от 2 см,който не може да се използва за топлоизолация.

От управата изчислили, че ремонтът на оградата със замазка ще струва по груби сметки около 24 000 лева, а със стиропор излиза около 5000 лева.

„Чух интерпретации че обществени поръчки били правени,че частни фирми работели, казвам ви: това е абсолютно невярно. Парите, които са ни отпуснати, са 5000 лева, те са от държавно предприятие Фонд „Затворно дело”, категоричен е директорът. Ремонтът се прави от петима затворници.

В строителството стиропорът, освен за топлоизолация, се ползва и за предпазване от влага,казва Румен Ръжев,който има фирма за топлоизолации.

Оградата на затвора не е ремонтирана от 30 години. Близо 600 квадрата ще бъдат изолирани. Ремонтът трябва да приключи за няколко седмици.