Общинският съвет на Разград закрива детската градина в с. Осенец. Решението е взето малко преди Коледа миналата година и става ясно, че децата дори няма да завършат учебната година. Градината ще приключи работа през април.

Теодора Иванова всяка сутрин води 4-годишното си дете в детската градина в село Осенец. Младата майка се включи в протеста след решението на общинския съвет и кметска заповед за закриването на детското заведение.

„Проблемът ще бъде, имам и малко дете, което е на един месец, за да пътувам всяка сутрин това за мен е голяма трудност, да ходя по автобуси да пътувам, това е трудност, значи то трябва да остане в къщи”, обясни тя.

В защита на детската градина е събрана подписка. Иван Стойков се обърна към кмета с въпрос дали би пуснал 2-годишното си дете си в 7 ч. сутринта да чака автобус на спирка при минусови температури.

Общинските власти в Разград са стигнали до решението за закриването на детската градина  заради малкото деца и нуждата от дофинансиране с 35 хил. лв., средства които не са предвидени в общинския бюджет.

Общинският съветник Иво  Димитров коментира, че 310 хил. лв. има за кучкарника в бюджета, а няма 20 хил. за две детски градини. По думите му се изпълнява политическо решение на един инатлив кмет.

Хора от селото подозират, че има и бизнес интерес, който цели детската градина да стане старчески дом.