Общината започна спешно да премахва изхвърлените кашони с химикали в квартал Курило на Нови искър, които ви показахме вчера. Институциите го направиха по изключение, въпреки че задължението за това е на собственика им.

На 15 септември той сигнализира на екоинспекцията, че ги е изхвърлил. От там веднага пристигат на проверка и констатират, че има изхвърлени отпадъци. Пишат акт на стопанина им. 6 дни по-късно, след телевизионните репортажи, институциите се връщат - екипирани за работа с опасни вещества.

Все още не знаем какво е имало в кашоните пълни с химикали, днес обаче под наблюдението на 4 държавни институции те ще бъдат извозени, след което ще бъдат подложени на химически анализ. Спешното отстраняване става по предписание от Регоналната екоинспекция.

От общината казаха, че се намесват само там, където няма собственик на изхвърлените опасни отпадъци. Сега обаче ситуацията била извънредна.

„Аз лично говорих със собственика, за да вземе мерки за унищожаването им. Но той като не ги е предприел ние не можем да чакаме да стане екологична катастрофа и тогава да предприемем нещо”, коментира Красимир Петров от общината.

Отпадъците ще бъдат транспортирани до лицензирана площадка извън София. Предишната подобна акция е струвала на Столичната община близо 60 000 лева. Дали в сградата има още подобни материали - ще установи полицията идната седмица.