Дирекция “Общински строителен контрол” на Столична община е издала заповед на фирма “НИКМИ” АД да премахне оградата, която спира движението по пътя, минаващ през бъдещия небостъргач в кв. „Стрелбище”, съобщиха от „Московска” 33.

Действията на инвеститора предизвикаха протест в квартала, като гражданите блокираха бул. „България” тази вечер. Асфалтът обаче вече е изваден и движението на коли е невъзможно без възстановяване на настилката.

От общината посочиха, че оградата възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод. Екипи на район „Триадица” и дирекция „Зелени системи” са издали предписания на собствениците.

Те започват строежа след като победиха главния архитект на София в съда. И до момента обаче арх. Здравко Здравков не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление. Така на този етап има само заявено от собственика желание за строителство.

„Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено. Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми затова”, пишат от общината.