Един от архитектурните паметници на столицата е в опасност, сигнализират неправителствените организации "Спаси София" и Сдружение "Градски транспорт". Става дума за  депото, от което е тръгнал първият столичен трамвай.

В него до преди 20-ина години е кипял здрав труд, сега халетата може да се ползват за декор на филм на ужасите. Основните притеснения на неправителствените организации са, че този паметник на културата може да изчезне за сметка на бизнес център.

Снимка: bTV

Общинарите обаче отхвърлят тези твърдения.

Минало, настояще, бъдеще

Построено в края на XIX век с указ на цар Фердинанд, депо Клокотница бързо се превръща в архитектурно и технологично бижу на столицата. След дълги години на експлоатация, днес в халетата се помещава малка част от сервизната техника.

Снимка: bTV

На практика депото е неизползваемо. Работници влизат тук изключително рядко заради собствената си безопасност.

Дървеният покрив и подпорните греди не са сменяни буквално от един век.

Комерсиално

Идеята за спасение на депото обаче е по-скоро комерсиална, а не цели запазване на историческото наследство, като докладът на общинските съветници за отдаване под наем на терена е внесен в комисиите тихомълком, твърдят от Спаси София.  

Снимка: bTV

„Без обществено обсъждане, без консултации с граждани и с НПО. В този доклад много подробно е написано какви ще бъдат строително-монтажните дейности и те включват премахване на прозорци, капандури”, посочва Борис Бонев от „Спаси София”.

Според него, депото ще бъде превърнато в смесица от кино студия и бизнес център, а едва 1/8 от близо 4-те хиляди квадратни метра за запазени за музей на транспорта.

Без европари – толкова

Един от вносителите на доклада, Малина Едрева от ГЕРБ, защитава отдаването под наем заради липсата на пари.

Снимка: bTV

Възстановяването на депото е залягало в стратегията на града за европейска столица на културата и е планът е бил това да стане с финансиране от Брюксел: „Това са над 10 милиона лева, които ако бяхме спечелили кандидатурата щяхме да изпълняваме този ангажимент много бързо”. 

Снимка: bTV

Обществени обсъждания за депото ще се проведат, след като кандидат-наемателите дадат своите предложения, завърши Едрева.

Процедурата за отдаване под наем е много дълга, уточняват от „Московска” 33. Към днешна дата, планът на общината е на етап обсъжадане в комисии, след което предстои гласуване на съвет и едва след това ще се задвижи процедура по избор на наемател.