Банкрут заплашва Община Раднево, след като близо половината от приходите за годината не са постъпили в бюджета й заради неизплатени такси по концесионен договор между държавните „Мини Марица - Изток " и Икономическото министерство.

Липсата на приходи спря социалните дейности и поставя под въпрос здравеопазването и образованието в региона.

Общинската хазна е на червено с над 4,5 млн. лв. Според закона плащанията от концесията трябва да постъпват два пъти в годината. От 2013 г. обаче вноските от Министерството на икономиката се разреждат, а от май тази година спират съвсем. „Ще се засегнат всички дейности, финансирани с тези срества, а именно - социални дейности образование, култура и здравеоопазване, а освен това, текущи и общи ремонти. Не ми се иска аз да бъда кмета, при когото болницата ще бъде закрита”, обясни кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев.

Хората в Раднево са притеснени. „Това е такава болница, която е абсолютно немислимо да се затвори, иначе безобразие ще е”, категоричен е Гочо Кържев.

Две от четирите детски градини в града най-вероятно няма да отворят врати на есен заради недовършени ремонти. Децата ще бъдат прехвърлени в други заведения. „Стените са напукани. Трябваше през летните месеци да направим ремонта, но средства няма и не зная кога ще бъде направен този ремонт, но коридорът е твърде опасен за децата, защото те ежедневно преминават оттук”, обясни Силвия Симеонова от дирекция „Социални дейности" в община Раднево.

За да се правят икономии, в общината са спрени всички климатици. Спрени са и разходите за пътни, а командировачните са ограничени.

Ако Общинският съвет разреши, кметът ще се опита да запълни финансовата дупка с кредит. Иначе следва спиране на уличното осветление и затваряне на някои от болничните отделения.

От ръководството на „Мини Марица - Изток” оправдаха забавянето на парите със задълженията, които имат топлоцентралите към тях.

При първи по-сериозни плащания от ТЕЦ-овете, концесионните такси ще бъдат изплатени, заявиха за bTV от минното дружество.