Обявено е бедствено положение в Карлово, със заповед на кмета Емил Кабаиванов.

Във връзка с ураганния вятър, с напорни екстремни пулсации и пориви, са нанесени множество материални щети на територията на общината, разрушени са покривни конструкции, нанесени са щети на автомобили, изкоренени са дървета и е прекъснато на места електрозахранването, се казва в съобщението на кмета.

Снимка: Емил Кацаров

Щабът за координация ще премине в непрекъснат режим на работа, а Кабаиванов ще получава информация за спасителните и възстановителните работи на всеки час.

Снимка: Емил Кацаров

Най-тежки са пораженията в болницата, където преди час е паднал покривът на цялата северна част. Има ударени автомобили, а алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Снимка: Аз, репортерът

Покривът на училище „Христо Проданов” също е на земята, здравната служба в село Васил Левски също е без покрив”, каза зам.-кметът Стойо Карагенски, цитиран от "Фокус".

Снимка: Емил Кацаров

Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. По думите на Карагенски има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали, добави още зам.-кметът. 

Ураганният вятър обърна камион на пътя Карлово - Левски, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Снимка: Емил Кацаров

По-рано днес бедствено положение беше обявено и в Смолян.