В Морската градина във Варна никне нов строеж. Въпреки всички забрани, издадени от местната община, в парка продължава да се лее бетон. Този път се строи сграда в близост до Делфинариума.

Инвеститор на обекта е „Зърнени храни - Силистра". Дружеството се сдобива с общинския парцел в Морската градина, включващ порутена сграда и двор с площ от близо 2,5 дка, преди четири години при управлението на предишния кмет Кирил Йорданов.

Сделката на стойност 1,4 млн. лева е на принципа на публично-частното партньорство. Инвеститорът получава апетитния имот в Морската градина от общината, а в замяна изгражда пристройка за две групи към вече съществуваща детска градина плюс басейн и физкултурен салон.

Година след сделката, инвеститорът получава и разрешително за строителни дейности. То обаче е само за ремонт на съществуващата сграда. „Няма как да възстановим една сграда днес със стари материали от 30-те години, с керпич", коментира изпълнителният директор на „Зърнени храни - Силистра" Стефан Иванов.

„Схемата за строителство в Морската градина е една и съща от години. Издават се разрешителни за ремонт, в хода на ремонта сградата, вместо да си смени фасадата или да се оправи покрив, става двойно и тройно по-голяма, след това това се озаконява и имаме поредната жилищна кооперация в парк", коментира Славена Панайотова от сдружение „Варна диша".

Инвеститорът твърди, че няма такива намерения. „Едноетажна сграда с подпокривно пространство. Това е, което ние искаме да построим там. И нищо друго. Нито хотели ще правим, нито заведения", уверява директорът Стефан Иванов.

От община Варна спряха временно строежа и започнаха проверка, която трябва да приключи до седмица. „Към момента извършваме проверка за прилежащите документи, които съпътстват издаването на разрешението за ремонт”, обясни директорът на дирекция „Управлението на сигурността и контрол на обществения ред" Николай Няголов.

„Ако искат, нека да отидем в общината, да обявим договора за нищожен, общината ще си вземе имота, те трябва да ми върнат детската градина или средствата по детската градина", предложи дикректорът на „Зърнени храни - Силистра".