Нова система за сигурност пази децата в училище в Добрич. Всеки ученик влиза в сградата с персонален чип. Системата отчита и бягствата от час.

След видеонаблюдението и живата охрана, ръководството решило да въведе по-съвременна система за безопасност на 800-те деца в училището. Една от причините са неканените посетители, които въпреки мерките за сигурност досега намирали начин да влизат в сградата.

„Системата много ми харесва, защото така няма да могат да влизат външни лица, а само деца и учители и никой няма да може да излиза по време на час, защото се заключва по време на часовете”, сподели четвъртокласничката Калина Дачева.

С новата система се контролира и кой бяга от час. „В момента, в който ученикът напусне училище, ще се отрази и кой е той. Веднага след това класният ръководител ще уведоми родителите. По този начин ние ще можем много по-гъвкаво и бързо да отреагираме на подобни нежелани действия”, коментира директорът на СОУ „Димитър Талев" Весела Панчева.

„На всеки се е случвало, аз също понякога закъснявам сутрин и е вярно, че на някои не им харесва системата точно по тази причина, но мисля, че това ще ни накара да бъдем по-организирани и по-точни и да влизаме в часовете редовно”, обясни ученичката Анелия Василева от 9 клас.

Родителите имат достъп до сградата, но след като се легитимират пред охранителите. И макар че при обсъждането на новите мерки имало и недоволни, сега противници няма. „Това нещо според мен създава дисциплина в училището и допринася за това да знам аз във всеки един момент през деня, когато детето ми е на училище чрез интернет дали то е в училище, след като е излязло от вкъщи за там, или е щипнал някъде по улиците”, коментира Красимир Демиров, който е родител на петокласник.

Системата за сигурност струва около 10 000 лева осигурени от училищния бюджет и настоятелството.