Министърът на отбраната успя да убеди шивачите от „Интендантско обслужване" – Калофер да не блокират движението по главен път. Те искаха да протестират срещу корупционните практики при разпределянето на поръчките за изготвянето на облекла за министерство на отбраната.

Частна фирма е спечелила търг за изработване на облекла за българската армия и поръчката е възложена. През месец май обаче влизат в сила изменения в Закона за обществените поръчки, според които поръчката за облеклата трябва да бъде изпълнена от държавно предприятие:

„Ние се възмущаваме от това, че са възложили поръчката на частна фирма! Оказва се, че това е корупцията, която е вървяла винаги!...", каза една от протестиращите шивачки.

Министър Ненчев красноречив в коментара си за ситуацията: „Срамувам се, но в миналото са се вършели безобразия! Това, което поисках и констатирах, е ужасяващо!"

По думите на изпълнителния директор на предприятието Ганчо Караджов, обществените поръчки традиционно се печелят от няколко частни фирми, които после идват при тях за изпълнение, но не като официален подизпълнител.

Министър Николай Ненчев обеща да направи всичко възможно, за да отмени скандалния търг. Ако това не стане, протестът ще ескалира.