Недоволство назрява срещу строителството на най-високия небостъргач у нас. По проект „Парадайс тауър” трябва да се издигне на 215 метра височина. Противниците на "Кулата към Рая" смятат, че това ще разруши архитектурния облик на столицата.

55 етажа с жилища и офиси. „Парадайс тауър” до 5 години ще бъде свързан с едноименния мол. Освен това и гледката към Витоша на живеещите в „Лозенец” ще остане само спомен.

4000 души вече са се подписали в петиция срещу строителството. Общинският съветник и инициатор на подписката Войслав Тодоров настоява областният управител да поиска от местният парламент да преразгледа решението си. „Няма място за толкова високи сгради южно от центъра”, категоричен е общинският съветник от коалиция „Сердика”.

„Ще имаме едно огромно туловище в полите на Витоша. Дали това е правилно, според мен - Не!”, смята и Иво Божков от групата на Реформаторския блок.

От съветниците, гласували „за” строителството на небостъргача, само един аргументира пред медиите решението си. Симеон Славчев смята, че „Кулата към рая” ще се превърне в символ на града. Той е на мнение, че изграждането на такива сгради трябва даже да се стимулира.

Снимка: bTV

Кулата ще има над 700 паркоместа. Но критиците смятат, че трафикът в района ще се усложни още повече.

А независимият експерт и архитект Ангел Захариев счита, че в Лозенец сгради над 100 метра ще разрушат силуета на столицата: „На няколко метра от тази сграда започват къщи с дворове, скатът на планината се издига доста стръмно. Това според мен е пространствен конфликт”.

Собственикът на мола коментира, че кулата ще облекчи транспортния трафик и паркирането на посетителите.

В „Лозенец” се очаква да изникне още един небостъргач срещу бившия Японски хотел. Мегапроект има и в района около „Пирогов”.

А на площад „Македония” друга висока сграда вече се остъклява. За нея коментарът на арх. Захариев е лаконичен: „За мен е престъпно това, че е позволено точно на това място да бъде изградена такава сграда”.

Според експертите подходящи за небостъргачи са Цариградско шосе и булевард Тодор Александров.