Шест училища във Врачанско без отопление на прага на зимата. От фирмата доставчик изненадващо и без обяснения прекратили зареждането с метан.

Кметове спешно търсят алтернативни решения, за да не останат децата на студено.

На студено

Преди няколко дни от фирмата доставчик на компресиран метан изненадващо изтеглили платформата си от гимназията в Зверино и двеста ученици останали без парно. В стаите на по-малките веднага били включени калорифери.

По-големите ученици обаче мръзнат. „Не е възможно да отопляваме цялата сграда на печки, защото инсталацията няма да издържи, а и нямаме толкова печки”, признава директорът на СОУ „Свети Климент Охридски” Йорданка Димитрова.

Часовете не спрени само заради мекото време. Въпреки това са намалени с по десет минути, а следобед приключват по-рано.

„Сутрин им е малко студеничко, но няма болни деца засега, сутрин е към 14 градуса, по обяд се затопля”, казва фелдшерът Иванка Иванова.

Без парно са над хиляда деца в общините Мездра, Враца, Бяла Слатина и Оряхово. Училищата са редовни платци, но фирмата доставчик, която е единствена в цялата област, не изпълнява ангажиментите си по договорите.

„Не може да почва отоплителният сезон и да кажеш „След една седмица ще доставям газ”, минава тази седмица, ми хубаво, че предприехме действия, ако бяхме се вързали на неговите думи...”, гневи се кметът на Мездра Иван Аспарухов.

За ситуацията е уведомено образователното министерство, а общините спешно уговарят доставки с фирми от други области.