Народни обичаи, свързани с празника на билките и на лятното слънцестоене Еньовден, показват в архитектурно-етнографския музей на открито Етър. Това съобщи Мария Ковачева от туристическия комплекс.

Габровци и гости на града могат да преминат - за берекет и здраве според народните вярвания, под дъхав еньовденски венец, изплетен от балкански билки. Както всяка година, ще бъдат наградени участниците в традиционния конкурс за изработване на венец, момино венче и китка.

Според народните вярвания, за да бъде лечебен, венецът трябва да съдържа 77 билки и половина, набрани в нощта срещу Еньовден, когато лечебните растения имат най-голяма енергийна сила. Директорът на музея Ангел Гоев обяснява, че половинката билка е незнайна и сама намира болния, особено когато той страда от "невярна" болест.

На Етъра е организиран и събор на билкарите от страната. Те представят на щандове на открито и в билкопродавницата своите лечебни продукти.

Фолклорни групи от Габрово, Севлиево, Горна Оряховица и Силистра ще пеят и ще танцуват на площада в комплекса за доброто настроение на посетителите.