Напрежението в „Орландовци” ескалира, след като жителите на квартала излязоха на протест. След като към 19 ч. в квартала имаше много протестиращи и засилено полицейско присъствие, малко преди 21 ч. започнаха и сериозни сблъсъци между българи и роми.

Пред читалището в квартала около 100 протестиращи започнаха да замерят с камъни и бутилки ромските къщи и жандармерията все още не може да ги удържи, съобщи екипът на bTV на място. Българите не спират да щурмуват към ромската махала. Идва и повече полиция.

Снимка: Теодора Трифонова

Около 21,14 ч. събралите се протестиращи се готвеха за нов щурм на ромската махала, но от другата ѝ страна, съобщи репортер на bTV.

В 21,30 ч. напрежението в местността „Градините” се успокои, след като полицията успя да спре протестиращи, нахлули в махалата с прътове. Жандармерията пази всички входове към махалата.

Ранен още в началото на протеста

Малко по-рано вечерта събралите се няколко пъти опитваха да пробият полицейския кордон и да достигнат до ромския квартал. Около 200 души бяха блокирали ул. „Мара Бунева” и затрудняваха движението в района.

След началото на протеста екипът на bTV стана свидетел и на критична ситуация, при която в квартала е бил пребит мъж от ромски произход. Малко преди 20 ч. той лежеше на тротоара и очакваше линейка. Мъжът е контактен. Съпругата и двете деца на пострадалия са на мястото и са силно разстроени. Малко по-късно той беше отведен в болница.

Снимка: Румяна Попова

Един от присъстващите на протеста предположи, че семейството роми се е оказало на пътя на протеста и затова мъжът е пострадал. Агресията вероятно е избухнала, предположи Симон Милков пред репортер на bTV. В момента има и други участници в протеста на място, които осъждат постъпката.

Завръзката

До протеста се стигна след вчерашния масов бой. При спречкването заради силна музика снощи бяха ранени шестима. Един от тях остава в болница със счупени ребра и пробит бял дроб.

Още снощи в квартала има полицейско присъствие - за да няма напрежение или нови сблъсъци, в квартала патрулират полицаи.

Жителите на „Орландовци” няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията.

Скандалът между двете групи избухна снощи след забележка за силна музика. Версията на ромите пък е, че забележката била придружена с обиди. При инцидента са пострадали момчета и от двете групи. Повечето са се отървали с леки травми.

Двама братя – на 19 и на 23 години са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето.

Случаят ще отиде в прокуратурата.

А междувременно от ДСБ поискаха в районите, където има напрежение или често има сблъсъци на етническа основа, да има постоянни полицейски постове и здравни пунктове. Анализът на партията показва, че много често преди местни избори в подобни райони умишлено се нагнетява етническо напрежение с политически цели.

  • Над 500 проверени за незаконни регистрации в "Орландовци"
  • Съдът остави в ареста четиримата, участвали в боя в „Орландовци”
  • Протестиращите в „Орландовци” отново блокираха за кратко движението
  • Баща и двамата му сина пострадаха при сбиване в „Дружба” (ОБНОВЕНА)
  • Лечението на единия от ранените в „Орландовци” е платено от жената до Бареков
  • Ромите в "Орландовци" благодариха на властта с писмо
  • Молебен и нов протест в "Орландовци"
  • Прокуратурата реагира незабавно за Гърмен и "Орландовци", увери Цацаров
  • Спокойна вечер в Гърмен и „Орландовци” след протестите
  • Дисциплинарка в МВР за полицайката Анна Витанова