25 деца на възраст между 7 и 9 години са с оплаквания, характерни за хранително отравяне. Учениците от София са на зелено училище в Добринище.

Там общо има 69 деца от София и 21 от Гоце Делчев. Неразположение са получили само деца от София, които са пътували в един автобус.

Те се почувствали зле сутринта около 10 ч.. Повечето получили медицинска помощ в хотела. Две от децата са в здравната служба в Добринище. Общото им състояние е добро.

Снимка: Ирина Жерева

На мястото пристигнаха и притеснени родители. Инспектори дойдоха в здравната служба и взеха проби от децата.

„Това са 9-годишни деца с риск от обезводняване, няма пряка опасност за живота, но ние сме длъжни да вземем мерки”, заяви д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.

Снимка: Ирина Жерева

Проверка тече и в хотела.

„Според мен от промяната на времето, децата са чувствителни като организми, така че нищо чудно да е вирус. Само децата, които са били в единия автобус за сметка на другия, на другите деца им няма нищо в момента”, каза Елена Шумарева, управител на хотела.

Тя уточни, че изключва храната в хотела да е причина за състоянието им.

„Казаха, че са яли някакъв огретен за вечеря, сутринта са яли сирене и чай, но толкова бързо да се прояви тази симптоматика, най-вероятно става въпрос за някаква вирусна инфекция”, допълни д-р д-р Калоян Калоянов.

Резултатите ще са готови до два дни.

Снимка: Ирина Жерева

За да се изключи бактериална инфекция, се вземат проби и от персонала на хотела. Децата са съобщили, че са яли и извън хотела – желирани бонбони.