Директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради изводите направени относно проблемите в ръководената от тях служба. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг.

Предложението за уволнението им е направено днес.
Междувременно Министерството на здравеопазването проверява обстоятелствата около смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова.

Според първоначалната информация, жената е издъхнала заради забавяне на линейката, в която нямало и дефибрилатор.

Д-р Пенков посочи, че този случаи и ред други са показали недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол и четвърти извод - продължаващата все още слабост от години – взаимовръзката между 112 и стария телефон 150.

Данните на здравното министерство показват, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от 179 за лекари, като са заети 90 лекарски щата.

В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ.

Зам.-министърът припомни, че от самото начало това ръководство на МЗ са извели като приоритет спешна помощ и създаването на звена за отложена спешност.

Тази година са планирани и вече се подготвят обявяване на поръчки за инвестиции от 22 млн. лв. само за спешна помощ – за подобряване на условията на работа, за поне 50 нови линейки, 28 от тях добре оборудвани и 28 високопроходими.