Молебен против катастрофите готвят в Бачковския манастир. Светата обител се подготвя за големия християнски празник Успение на Света Богородица.

В манастира очакват над половин милион души в следващите три дни. От днес започна напливът на хора, които идват да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица.

Управата на манастира ударно строи сенници, за да могат хилядите хора, които ще се наредят на опашка да се предпазят от силното слънце.

Картина от жито, върху което е изрисуван образът на Света Богородица ще раздават от Бачковския манастир. Образът на Божията майка ще бъде изрисуван от захар и канела от монах от манастира в Атон.

Тянка Жековска не пропуска празник. Сега отново идва да се помоли за здраве.

Нощното бдение започва в петък вечерта в 9 часа, около 4 сутринта се очаква да бъде изнесено копие на чудотворната икона на литийно шествие около манастира. Отвън ще бъде извършен за пръв път и молебен за здраве и предпазване от катастрофи и природни бедствия.

„В различни райони на страната отново бушуват пожари”, обясни архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир.

На миряните ще бъде раздавана безплатна минерална вода. 200 кг агнешко е подготвено да бъде раздадено като курбан.

От месеци няма свободни стаи в манастира затова много от хората ще пренощуват по поляните.

По пътя за Бачково се очаква да се образува транспортна тапа, тъй като главната улица на изхода на Асеновград посока манастира е временно затворена заради ремонт.

Около манастира ще има засилено полицейско присъствие. Пожарната и медицински екипи също ще дежурят. От управата заявиха, че портите ще останат отворени докато и последния богомолец ще запали свещичка.