Родители в Благоевград се обявиха срещу промяна в наредбата за плащане на такси в детските градини и ясли.

С решение на общинския съвет вече трябва да се плаща пълна такса дори и за времето, когато детето не е посещавало детско заведение, ако няма медицински документ.

Майките се събраха пред общината и организираха подписка, в която се подписаха 40 души.

Десислава е майка на дете, което все още се адаптира към заниманията в детското заведение.

„Аз съм против да плащам пълната такса за посещения, при положение, че той свиква и посещава едва половината от занятията”, посочи тя.

Според новото решение от такса ще бъдат освободени родителите, които са представили медицинска бележка. Така спестяват 2 лева на ден от такса, но самата бележка също струва толкова. Родителите са на мнение, че решението ги лишава от правото сами да преценят кога да оставят детето си у дома.

Александра Гулева заяви, че сама преценява да не пуска дъщеря си на градина. „Не съм на работа, мога да си я гледам, студено е, нослето и е запушено, защо да я пусна на детска градина като мога да си я гледам”, заяви тя.

Учители в детски градини също подкрепиха протеста.

 „Аз уважавам тяхното решение, ако ти си решил да спреш детенцето ти, много често се случва, дори страшно подкрепям такива майки, че когато види, че малко не е добре детенцето, не го пуска на детска градина, а си го спира вкъщи”, добави Любима Йосифова, която е учител.

Според протестиращите решението стимулира майките да пускат децата си на градина болни.

Майките са категорични, че ще стигнат до съд, ако е нужно.

Мотивите на общината са, че искат да спрат според тях безконтролното отсъствие на деца от детските заведения. По думите им 40 % от децата отсъстват ежедневно, а разходите за тях се изчисляват на база записани, а не на база присъстващи.