Лом и района са за пореден път без вода това лято. Причините е в амортизирания довеждащ водопровод. Само днес например, точно в този момент, там се отстраняват шест аварии.

Напорният водопровод захранва с вода Лом и околните села. Авариите по него са през ден. Той е отпреди близо половин век и всеки следващ ремонт по него отнема все повече време.  

"Стари тръби, нестандартни, износени. Няма съответствие на материалите, които са използвани в годините на неговото строителство и това води до усложняване на цялата ситуация по отстраняване на авариите”, обясни инж. Людмил Минев от монтанското ВиК.

Всяко следващо пускане на водата към вътрешната водопроводна мрежа на Лом пък предизвиква повреди по същата причина – стари тръби. Затова в Лом няма дом без бидони.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът с безводието може да бъде решен първо с подновяване на напорния водопровод. "Изходът е поетапно изграждане. Не може водопровод, който е правен 1971 г., да продължава да ни захранва. Той не е само за град Лом, в който има 25 хиляди човека, той е и за околни села”, категоричен е кметът на общината Пенка Пенкова.

Водопроводът е около 23 км, а сега договор има за най-уязвимата част. След като бъде изпълнен, 2018-та година проблемът на Лом би трябвало да се реши, посочи депутатът инж. Дилян Димитров.

С проблема са запознати премиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Утре предстои среща на кмета именно с регионалния министър единствено по този въпрос. От нея се очакват бързи резултати, така че истинската криза с водата да бъде предотвратена.