Пожарът в тютюневите складове в Пловдив е вече изцяло потушен. Четири сгради са напълно унищожени. Това съобщи Цвятко Дешев, говорител на Района дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от БТА.

Три екипа от пожарникари дежурят на мястото на пожара за максимална сигурност. „Пожарът е овладян, ограничен е в периметър. Към момента има огнище от 2-3 квадрата в ъгъла на една от сградите, което пуши, но пожарът е погасен и няма опасност за живеещите в близост”, обясни Дешев.

Пламъците са овладени около полунощ, след като огънят се разгоря отново в 22 ч.  Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица от стихията. Запали се целият покрив от близо 1000 кв.

Слабо засегната беше и пета сграда - отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който сега има фитнес център.

Снимка: btvnovinite.bg

Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция, посочи Цвятко Дешев. Хората от най-близките къщи изпаднаха в паника, някои от тях се евакуираха, а други подготвяха маркучи, за да гасят домовете си.

Костадин Боянов, който живее в близост до огъня, коментира, че от обяд следи въглените и мокри покрива постоянно. Хората се страхуват за домовете си и призовават да се намеси хеликоптер или гражданска защита. Насред стихията хората от квартала останаха и без ток. Пожарникарите спряха електроподаването от съображения за сигурност.

Началникът на Криминална полиция, който заедно с кмета на Пловдив огледа бедствието, заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата. „Абсолютно не може да кажем как е възникнал, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види”, коментира Георги Георгиев.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това, каза той. Складовете са на различни собственици и за момента не е ясно дали има постъпили искания в общината за разрушаването им.

Позицията на Тотев в нощта на пожара вижте в приложеното видео:

Пловдивчани са категорични - огънят е запален нарочно. "Запалено е умишлено. Явно няма как да се съборят законно тези културни паметници и новите варвари са драснали клечката. Както се случва с къщи в стария град", посочи жителка на града.

Още коментари на живеещите в Пловдив вижте във видеото:

Междувременно в района на три хасковски села бушува горски пожар. Късно снощи беше обявено и бедствено положение.