Служители на колекторска фирма се саморазправиха с пистолети и юмруци в поморийското село Бата. Причината е забавяне на вноска по кредита за сумата от 30 лева.

Асен Петков тегли кредит от 450 лв. Парите му трябвали заради болното му дете. „Трябваха ми, хлапето ми беше болно и ги взех, трябваше да плащам там 30 лева и нямах, казах им в понеделник и те ми казаха да търся парите."

В разправията със събирачите на дългове попаднали и роднини на Асен. Валентин Иванов споделя, че са го били с юмруци, ритали са го докато е паднал на земята, имало е и стрелба.

Снимка: btvnovinite.bg

При полицията версията на биячите е друга. „Единият от тях с цел да се защити е използвал газов пистолет, стреляйки във въздуха”, коментира говорителят на местната полиция Цветелина Рандева.

Потърпевшите обаче са категорични, че нападателите са стреляли безразборно и дори са изпразнили два пълнителя.

Фирмата за кредити е със седалище в Ямбол, а колекторската в Търговище. Прокуратурата разследва връзката между двете. От компанията отричат да са пращали хора да се саморазправят и използват колекторска фирма за събиране на вноските. В седалището в Ямбол обещаха, че ще направят вътрешно разследване.

Снимка: btvnovinite.bg

На разследваните трима мъже ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство, закана за убийство и лека телесна повреда. От окръжната прокуратура посочиха, че едно от лицата е осъждано и има условна присъда от специализиран съд.

Подобна саморазправа и стрелба с пистолет заради просрочени кредити имаше в Каблешково през 2014 г. Тогава бяха задържани четирима души от Айтос. Три години по-късно разследването още не е приключило.

Снимка: btvnovinite.bg

„Големите проблеми възникват основно с представители на малцинствените общности, които вземат пари, но в последствие не могат да обезпечат връщането им в отделни вноски, по простата причина, че нямат постоянен трудов доход", обясни Цветелина Рандева.

Често потърпевшите променяли показанията си след известно време, обясниха от полицията.