Скъсан от придошлите води на река Места мост остави село Елешница отцепено от вилната си зона и от единствения параклис в района. Проблемът вдъхнови местен мъж да построи лифт за преминаване над реката, за да замести отнесения мост. Днес изобретението вече действа. Въпреки че институциите го обявиха за опасен, не липсват желаещи да се качат на лифта.

Никола Фръндев решава да построи лифт, който да свързва селото с вилната зона и с параклиса. И го прави. Днес, един месец по-късно лифтът е единственият начин за придвижване.

Най-смел се оказва Кръстьо, който, без да се замисли, се качва на лифта. Връща се по същия начин. След возенето споделя усещането. „Екстремно е, трябва да си малко смел, иначе може и да паднеш долу, ако ти се завие свят”, обяснява ентусиастът.

„Това е, да речем, за по-безстрашните. Които ги е страх, може и да не го ползват, не е задължително. Които са желаещи, могат и да прегазят реката, тя за едни е страшна, за други не, за тия, които могат да плуват, не е страшна, които не могат - да гледат от тука, това е”, съветва местният жител Иван.

Липсата на мост през реката провали празника на параклиса Света Варвара, защото попът нямало как да отслужи литургия.

Майсторът пък получил санкция от Строителния контрол и предупреждение да не вози хора със съоръжението, защото е опасно, а и не е регистрирано по нужния ред.

„Абсолютно е полезно и не е опасно. Тука всеки може да вика нещо, ама не е... не е патентовано, но за временно ще върши работа”, смята Никола Фръндев.

А който го е страх от лифта, има и друг начин. „Другият е да запретваш роклята и да газиш!”, допълва майсторът на лифта.