Съдбата на 5000 бездомни кучета от София в последните години е неясна – няма и разчети колко излиза на данъкоплатеца издръжката на бездомно куче.

За четириногите се харчат милиони.

През последните 4 години все още няма данни за това колко кучета в приюта са умрели. Отчетен е броя кучета, заловени от улицата, върнатите обратно там и осиновените. Но графата за умрели остава празна.

Според справките на „Екоравновесие” сборът на всички кучета, оставащи в приютите от 2013 г. до 2016 г. е близо 6500, общият капацитет, с който общинското предприятие разполага обаче е 1500. Така 5000 кучета остават с неясна съдба. Директорът не иска да коментира период, през който не е бил на този пост.

Не бяхме допуснати до амбулаторията, където се гледат болните кучета. Но от листа на клетката виждаме, че куче, чието общо състояние е определено на 18 декември  като "неблагоприятна прогноза", получава лечение на същия ден и на следващия. В почивните дни обаче състоянието на кучето не е описано. Няма и знак за проведено лечение.

Избрахме произволно куче на което да проверим досието. Ветеринарят не е видял раната , но ни убеждава, че гледачите прилагат лечение. Документите обаче му показват, че греши.

Снимка: bTV

„Екоравновесие” разполага с годишен бюджет от два милиона и половина. С тази сума са направени клетките в приюта, най- голямата им модернизация е мрежа, която на доста места е разкъсана.

В бюджета няма разчет за това колко струва едно бездомно куче на данъкоплатеца.

Твърди се, че при храненето се прави обход с цел да се гарантира, че всички кучета ще имат достъп до храната. Това би трябвало да отнема много часове от времето на голям брой служители.

Оказва се, че в приюта не се води и обходен лист на кучетата с цел да се следи общото им състояние, както изискват общинските наредби.

След като припомняме закона, се оказва, че обходни листа се водят, но не може да бъде намерен нито един.