Зов за помощ от мизийското село Крушовица, което пострада тежко при миналогодишните наводнения. Наскоро е рухнал куполът на църквата, а хората предупреждават, че ако не се предприеме спешно укрепване, дъждовете ще сринат храма до земята.

Когато преди 117 години вдигали църквата „Света Троица", местните пренасяли камъка за градежа с волски коли в прослава на вярата си, разказва най-старият учител в Крушовица Йото Цветков: „Когато е докаран камъкът от Манастирище до тук и майстори са докарани кой знае откъде, са работили всички, а тука е имало и цигани, и мюсюлмани”.

Преди десетина дни куполът на храма пропаднал. Останките от него са пред олтараи само клисарката се осмелява да влиза.

Комисията по вероизповеданията е уведомена незабавно. Местните не могат да направят нищо повече – няма пари.

„За джамии и за магистрали има пари, а за църквата няма пари”, възмути се Петко Борисов от църковното настоятелство.

Веднъж намерили пролука, дъждовете разграждат свода все повече и хората, чиито къщи бяха удавени от потопа, са сериозно обезпокоени, защото остават и без храм.

„Обръщам се към всички хора в България, има си банкова сметка настоятелството, моля ги да ни помогнат, ако нямаме църква, просто не трябва да съществува това село”, заяви кметът на Крушовица Илия Илиевски.

И вие можете да помогнете! Дарения се събират в следната сметка: BG81STSA93000022248298 - Банка ДСК в полза на жителите на село Крушовица и църковното настоятелство при храм „Света Троица"