В Мелник отбелязаха края на гроздобера. Лозари и винари мериха майсторлък как се отглежда качествено грозде и чие вино е най-хубаво.
Мелнишкото вино е толкова гъсто, че може да го носиш в кърпа - така казват в града още от едно време, а местните не пропускат нито един детайл от старите рецепти за отглеждане на лозя.
След гроздобера идва ред да се приготви виното. В големи бъчви едрите зърна се изсипват, за да се смачка с крака, както са правели преди векове. „Татко ме караше в един шлеп и гвацай, гвацай с едни ботуши, така мачкахме едно време”, спомня си гроздоберачката Илинка Маникатова.
За да е природата благосклонна и следващата година, в Мелник не пропускат и ритуала трапезата да се окичи с дърво на плодородието.
„Това е дървото „трапеза", която се кичи тук и се поставят ябълки на върха на трапезата, които са символ на плодородие и берекет”, обясни местната Любимка Бисерова.