Страх и ужас обхвнаха врачанското село Елисейна, след като два пъти в рамките на година нагли крадци нападат и пребиват две възрастни сестри. Хората от селото, повечето самотни и болни, се страхуват да замръкнат в домовете си.

Преди няколко дни маскирани нахлуват в стаята, докато 84-годишната Анка Стоянова и по-малката й сестра Магда спят. „Първо лети и ме хваща за гушата, и зе да ме извива, още ме боли и вика къде са парите, викам, немам никакви пари, немам за хлеба да си купуваме. Вика, сега ще те хвърля през прозореца, той направо за убийство идваше”, разказа Магда.

Тормозът над двете жени започва миналия януари. И тогава двама криминално проявени, единият от които с десетина присъди и солиден престой зад решетките, пребиват сестрите почти до смърт и си тръгват със спестяванията им от над 5000 лв. Осъдени са на по десет години затвор. Подобна съдба очаква и извършителите на второто нападение, които също са разкрити.

Но какво от това, вайка се и кметът. „И предният случай, и този са показателни, че полицията си върши работата, но явно крадците нямат почивен ден и нямат страх”, възмутен е кметът Валентин Илиев.

В района селото е известно с най-много престъпници на глава от населението. „Четири човека са на пробация, четири-пет са в затвора, включително и една жена, и все от това село”, подчерта Илиев.

След поредното нападение над възрастните сестри в дома им заварваме майстори. Монтират се метални решетки на прозорците и вратите. „Няма да ги опази, но поне малко да се успокоят”, признава майсторът.

Пострадалите едва ли ще преживеят трети побой, опасяват се местните и готвят подписка в тяхна защита.