Контраблокадата на българските превозвачи на границата с Гърция при Кулата продължава и днес.

Пропускането на автомобили и автобуси беше спряно „безсрочно“ вчера, след като гръцките фермери не спазиха договорката да осигуряват свободен коридор за по пет часа всеки ден.

На няколко километра от границата в Гърция има стотици блокирани българи, някои от които с малки деца. Те са прекарали нощта при тежки условия – без вода и храна, съобщи кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

Снимка: Ирина Жерева

Представители на гръцките власти са пристигнали на Кулата и са уверили българските превозвачи, че фермерите са съгласни да вдигнат блокадата си за два дни, ако бъде вдигната и контраблокадата.

Превозвачите са отказали. Всички очакват някой да се намеси за разрешаване на проблема, но никой не знае кой може да реши проблемът.

Шофьорите на границата се заканват да останат, докато проблемът не се реши трайно.

Опашката от камиони на пункта тази сутрин беше 24 км, но колоната беше двойна. Леките автомобили бяха пренасочени към близките села, за да не се струпват и те на границата. 

Много хора са прекарали нощта в колите си.

След като вчера десетки водачи обърнаха автомобилите си и караха в насрещното на АМ „Струма“, за да се приберат, полицията се намеси и започна да пренасочва трафика.

Снимка: bTV

Гръцки граждани са направили опит да разговарят с фермерите, за да ги убедят да премахнат машините си, но усилията им са били напразни.

Снимка: Ирина Жерева

Протестиращите призоваха да не се тръгва на път, защото се очаква блокада и на другите ни граници с Гърция.

От 8,15 ч. е спряно движението за всички превозни средства през ГКПП Капитан Петко войвода, информира МВР.