Дупката, която вчера се отвори на булевард "Христофор Колумб" в квартал Дружба блокира пътя на 70 хиляди жители до домовете им.

Причина за инцидента е старата ВиК мрежа.

Тази вечер дупките станаха две, като втората е дело на екипите на „Софийска вода”, се борят с 6-метровото пропадане на земна маса. И докато ремонтните дейности вървят бавно, хиляди столичани не могат да стигнат до квартал Дружба, а това предизвика километрични задръствания.

Сега за да стигнат до домовете си, столичани трябва да използват обходния маршрут през булевардите „Копенхаген" и „Проф. Цветан Лазаров". Това предизвика транспортен хаос.

„Добре, че асфалта е дебел, че няма инциденти с хора или автомобили”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„ Колекторът е изграждан през 70-те години на миналия век. (...) В столицата има 1600 километра канализация, ако нямаме проблем с тях, нямаме причина да ги реконструираме”, посочи Теодора Тодорова от „Софийска вода”.

От дружеството признават, че подобни ремонти са скъпи. Голяма част от водопроводите в столицата трябва да се подменят, пари обаче няма.

Фандъкова поиска непрекъсната ревизия на цялата канализационна мрежа. От общината започват проверка по случая и се заканиха, че ако установят нарушения в работата на Софийска вода, ще последват санкции за дружеството.

Булевард „Христофор Колумб” ще остане затворен поне още седмицата. От общината призовават столичани да проявят търпение въпреки засиления трафик и да използват обходните маршрути през булевардите Копенхаген и проф.Цветан Лазаров.