Опасно мръсен е въздухът в цялата страна от началото на годината. Сериозно отклонение от нормите отчитат данните на Изпълнителната агенция по околна среда.

Най-сериозни замърсявания от началото на годината са отчетени в столицата. Днес в София дишахме по-мръсен въздух от вчера.

По райони най-тежко е било положението в „Хиподрума”, „Павлово”, „Надежда”, „Дружба” и „Младост”.

Снимка: btvnovinite.bg

AirSofia.info за пореден ден отчете високо замърсяване на въздуха в столицата. Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време.

Интересното е, че в същото време системата, разработена от НИМХ на БАН, която Столичната община използва за измерване на замърсяването във въздуха, дава съвсем различни данни.

Снимка: Столична община

На сайта на Столичната община се публикува прогнозна информация, според която днес и утре няма да има замърсяване.

За Иван, който е астматик, ситуацията през последните дни е изпитание. „В моя случай, ако за час – час и половина до два съм без маска при тези условия, правя оток на белия дроб”, казва той. 

Мъжът носи и собствен уред, с който мери замърсяването. „Благодарение на него мога да се ориентирам за какъв период от време мога да си позволя удоволствието да дишам софийски въздух”, пояснява Иван. 

Данните на агенцията по околната среда и водите показват, че и тази сутрин е отчетено замърсяване 5 пъти над допустимото в София. „Най-голямото замърсяване е от битовото отопление и замърсените улични платна”, отбелязва Валери Серафимов от дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”. 

Снимка: btvnovinite.bg

От общината обявиха, че предстои да бъдат одобрени нови мерки. „В дни като тези да може да се пуска т. нар. зелен билет на стойност 1 лв., за да могат повече хора да се възползват от градския транспорт”, каза кметът Йорданка Фандъкова. При по-сериозно замърсяване градският транспорт ще е безплатен.

От септември миналата година система за ранно предупреждение помага на общината с прогнози два дни по-рано дали и къде ще има замърсяване. Разработката на БАН обаче невинаги улавя отклоненията

„Системата за ранно предупреждение е една прогностична система и като всяка система, пргнозирайки времето и още нещо друго, тя никога не може да дава 100% достоверен резултат”, подчерта проф. Христо Брънзов.

Иван вижда само един изход. „Трябва да се изнеса – може би на Витоша, може би Боровец, може би някъде по селата наоколо”, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи се появиха десетки снимки и коментари за отровния въздух.

„Ето какъв е въздухът в Банишора днес в 9:35 ч.”, написа наш зрител на страницата на bTV Новините.

Така изглеждаше София от прозореца на редакцията ни тази сутрин:

Появиха се и колажи, на които почти не се вижда Националният дворец на културата, а името на столицата София е изписано с формулата за въглероден двуокис.

Появиха се и призиви онлайн масово да се подават сигнали към Столична община във връзка със замърсяването.

В ситуация като София от началото на годината са и в Пловдив, Благоевград, Горна Оряхoвица, Плевен, Смолян и Видин.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време в Скопие властите предприеха конкретни мерки за справяне със замърсяването – градският транспорт е безплатен докато съдържанието на фини прахови частици във въздуха не намалее.

Ако имате снимки и видеоклипове, свързани със замърсяването на въздуха в София, можете да ги изпращате в рубриката ни "Аз, репортерът".

Предприемат ли се адекватни мерки за справяне с мръсния въздух у нас и предпазване на населението?