Кметът на Пловдив Иван Тотев не отрича автентичността на своя глас в разпространените аудио-записи, но е категоричен, че те най-вероятно са манипулирани, като са вадени от контекста на казаното.

„Като цяло имам дълбоки съмнения дали са манипулирани. Тъй като по всяка вероятност имаме записано партийно събрание на ГЕРБ.. Виждаме как излизат записи, които са нарязани и на части. Като този факт означава, че имаме манипулация в случая”, заяви Тотев.

Кметът е категоричен, че е невъзможно да внушава на общинския съвет да гласува определени незаконни решения, тъй като местният парламент е напълно независима институция. Иван Тотев каза, че е отвратен от ченгеджийските подходи в политиката. Той не се чувства гузен от станалото, тъй като не вижда нищо нередно в казаното в тесен кръг от свои приятели-съпартийци за назначаването на 500 членове на ГЕРБ в общинската администрация.

„Самата цифра 500 членове – това е цифра, хвърлена в пространството на база на един приятелски разговор. Това е цифра, която хиперболизира бройка, цифра, която трябва да убеди хората, че за всеки един от тях ще бъде помислено.

Това е важното – хората да чуят, че те няма да бъдат оставени на улицата. Когато ръководителят каже: 500, 1000, това създава усещане за спокойствие у хората. И всеки един лидер трябва да го прави”, допълни Тотев.

Той не си спомня къде и кога точно е казал въпросните скандални твърдения. Но има съмнения кой от съпартийците му го е записал.