Факт е - Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това обяви новият кмет на Перник инж. Иван Иванов.

За финансовия колапс на миньорския град той обвини предшественика си Росица Янакиева, понастоящем депутат от АБВ и зам.-председател на парламента. Тя, на свой ред, твърди, че наследникът й не е в състояние да обезпечи нормалния ритъм на работа в общината.

„На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение – идват, за да си искат парите”, разказа актуалният градоначалник на пресконференция.

"Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден. Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", допълни той.

"Ощината дължи 250 хиляди лева и над 50 хиляди са за наеми и останалите 150 000 лева са целеви средства по делегирани дейности, които не са разплатени в учебните заведения и ще направят трудно приключването на финансовата 2014", посочи и зам.-кметът по образованието Румяна Гьорева.

"Харчено е много и на практика всичко е похарчено. Няма начин, има една огромна опасност да не можем да изплатим заплатите на хората, защото някой друг ги е похарчил. Не съм аз – няма и месец, откакто съм на този пост. Съжалявам, че казвам тези неща, но това е истината", каза още инж. Иван Иванов.

„Когато встъпих в длъжност ми бяха заложени капани с тока – уличното осветление в населените места поради това, че април токът не е плащан, както и стипендиите и транспортът на учениците. За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя”, каза Иванов и допълни, че целта му е да се смени моделът на управление, който не е работел.

Според Иванов, в Община Перник не е имало финансова дисциплина, като той допълни, че ще влезе в конкретика, след като бъдат събрани всички данни.

Започнала е и проверка по сектори. „Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н. се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това. ние ще се справим, амбицията ни е голяма”, посочи още той.

Инж. Иван Иванов посочи, че постоянно води разговори с финансовия министър Владислав Горанов. „Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат”, допълни кметът.

Той посочи, че има решение на Общинския съвет за 2.2 млн. лева безлихвен кредит от МФ, като минимално са необходими 1 млн. лева, за да не останат 240 служители на общината без заплати.

Кой, къде, какво

Общинският съветник от ГЕРБ инж. Иван Иванов беше назначен за и.д. кмет на Перник с решение на Общинския съвет след 7 години управление на Росица Янакиева, която напусна БСП, присъедини се към АБВ и влезе в парламента.

Сега Иванов се оплака, че след избирането му срещу него са започнали атаки от страна на Янакиева чрез зам.-кметовете, които е заварил.

„В мен оста впечатлението, че г-жа Янакиева не искаше да бъда избран кмет от Общинския съвет, а някой от нейните заместник-кметове. Това не се получи. Резултатите, които извадих, показват, че е имала основание да не иска да има друг кмет извън нейните зам.-кметове”, допълни Иванов.

Янакиева: Не е достатъчно само да искаш да си кмет

Бившият кмет на Росица Янакиева обясни, че парите за заплати не могат да бъдат запорирани. Според нея обвиненията са заради предстоящите кметски избори.

"Когато един човек поема отговорност и иска да е кмет, не е досаттъчно да искаш само - трябва и да можеш да го правиш. В последните 15 години Перник е с дефицит от 11 млн. През последните 7 години не само че са плащани заплати, но са и предоставяни услуги. въпрос е на управленски качества да се обезпечи нормалният ритъм на работа на общинската администрация", заяви пред bTV Янакиева.

Пред Фокус тя заяви още, че по време на заседанието на ОбС за приемане бюджета на общината за 2014 г. настоящият кмет е предложи увеличение с 500 000 лв. на средствата, които да бъдат предоставени на фирмата, която извършва почистването, сметосъбиране и извозване, както и поддръжката на уличната мрежа.