Глобяват кмета на Царево заради замърсяване на морската вода. Проверка на Регионалната инспекция по околна среда и води установи, че преливане на пречиствателната станция е причина за замърсяването на плажа в Лозенец.

Мръсните води от пречиствателната станция са заустени в дерето, вливащо се в Черно море на централния плаж. Затова РИОСВ ще глоби кмета на община Царево до 10 хиляди лева.

„Когато има пик на посетителите в Лозенец е възможно наистина преливника да изхвърли води, най-вероятно така се е случило.", обяснява си ситуацията кметът Георги Лапчев.

15% ръст на туристи отчитат в Лозенец, но жалба в кметството не е подавана. „С хотелиерите в неформални разговори сме коментирали, че има проблем , в смисъл от къде би могъл да идва той.", каза кметът на Лозенец Мария Василева.

Заповедта за затваряне на плажа е издадена преди 3 дни, но едва днес бяха залепени листовки с информация, че къпането е забранено.

„Никой не ни е уведомил, днеска в 10 без 15 дойде тази заповед да ни кажат за какво става дума, всичко друго беше медийна изява, слухове и т.н.", обясни концесионерът Димитър Калайджиев.

Стомашно-чревните разстройства обаче са факт. Община Царево ще инвестира 200 хиляди лева за разширение на пречиствателната станция.