Девненското село Кипра е едно от малкото места у нас, в които няма престъпност. Битката с посегателствата беше спечелена чрез видеонаблюдение.

Около 6 хиляди лева са инвестирани преди 4 години в една дузина камери, включително и на входа на селото. Резултатът – за 3 години само 2 дребни кражби. Днес хората тук живеят спокойно, но си спомнят за престъпленията от миналото.

Георги Гагов като дългогодишен полицай във Варненско отчита превантивния ефект на камерите: „Не може на всеки ъгъл да се сложат, трябва на възлови места, кръстовища, вход, изход на селото – от където да има полза като се сложат и да може да се извлича информация”.

Снимка: bTV

Част от камерите заснемат и номерата на автомобилите. След положителния ефект в селото в цялата община Девня ще бъде създадено видеонаблюдение. „Имаме монтирани 55 камери на входовете и изходите на територията на град Девня, работим в посока да достигнем до около 120 камери”, обясни кметът Свилен Шитов.

А МВР обещава държавата да осигури софтуера за общините с видеонаблюдение. „Нашата задача е да ги свържем тия камери, да направим такива центрове, където се наблюдава със софтуер, за да намалим и хората”, подчерта силовият министър Валентин Радев.