Къде отиват парите от дарителската кампания за пострадалите от наводнението в Бургаско?

Българският червен кръст разпредели първия транш от събраните чрез вашите есемеси средства.

36 къщи в селата Ливада, Полски извор и Черни връх остават негодни за живеене, но в тях живеят хора, защото нямат къде другаде да отидат. За това община Камено е взела решение събраните от кампанията средства – малко над 160 000 лева, да бъдат използвани за ремонтни дейности.

В Бургас с дарените средства ще бъдат заменени повредените електрически уреди – перални, готварски печки и хладилници. Събраната сума обаче не стига за всички семейства, необходими са около 150 000 лева.

Долният етаж, където до преди наводнението са живеели Панайот и Стойка Костадинови, е необитаем. 

Снимка: btvnovinite.bg
От покъщнината им е останала една маса, секции и мебели – всичко е напукано и изхвърлено, посочи Панайот Костадинов, жител на с. Ливада.

Сега семейството пенсионери живее в стая на втория етаж, претъпкана с повредена покъщнина.     

Стойка Костадинова допълва: "Аборигенска работа, бягаш за всичко на чешмата, с кофите с водата тук. Котлончето ни спасява, едно кафе да направиш, нещо да сготвиш набързо".

Жельо Вардунски, кмет на община Камено, заяви, че на първо време ще се ремонтират по две стаи – например една кухня, една стая, където да останат да живеят хората и поне да изкарат зимата.

Ремонтите започват от утре.  

Големи фирми не са се активизирали да помогнат с материали или средства. Помощта идва основно от граждани и различни организации.