Язовир заплашва да залее варненско село, след като в стената му се появиха пробойни. Обявено е частично бедствено положение на територията на Община Вълчи дол, където се намира водното съоръжение.

Преди три дни местни хора случайно откриват пробойните в стената на язовир „Караманите". Веднага са уведомени всички институции и започват действия за контролирано изпускане.

„Взехме решение с чували с пясък да укрепим под пробойните стената и да отведем водата. Прокопахме канал. Разчистихме шахтата, имаше много натрупани камъни, боклуци, чували", обясни кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова.

Язовирът е напълно пресъхнал години наред и на практика не функционира до това лято, когато проливните дъждове го пълнят. „Сега са пуснали горните язовири, има седем язовира, при които оттичането на водата води към този язовир. И това е довело до напълването му отново", обясни кметът.

Предполага се, че пробойните са се появили заради непрекъснатото пресушаване и впоследствие наводняване на язовира.

Ако язовирната стена се скъса, близо 1,7 млн. куб. м. вода заплашват да залеят близкото село Метличина, което се намира на няколко километра под язовира. „Аз мисля, че няма да се стигне до това, трябва да са спокойни хората", уверява обаче Пенка Йорданова.

Въпреки това, хората в селото са готови за евакуация. „Аз не се притеснявам, защото съм нагоре. Ама който е на долната махала, как няма да не се притесняват”, коментира местната Златка Илиева.